Materiaalit


Materiaalit

Tervetuloa tutustumaan käyttämiini materiaaleihin! Kankaan ulkonäköä määrittävien värien ja langan paksuuden lisäksi jokaisella tekstiilikuidulla on omat ominaisuutensa, joiden takia se soveltuu erilaisten kankaiden kudontaan. Jos haluat lisää tietoa eri tekstiilikuiduista, tutustu Suomen Tekstiilin ja Muodin toteuttamaan Kuituoppaaseen!

Käytän kudonnassa yleisesti ottaen vain luonnonkuituja ja muuntokuituja (esim. selluloosapohjaisia tekokuituja). Poikkeuksena tähän ovat sellaiset kierrätyslangat, jotka ovat tulleet minulle ilman tuotetietoja ja jotka voivat sisältää myös synteettisiä kuituja.

Yrityksen nettikaupassa olevat tuotteet sisältävät aina listan niistä materiaaleista, joita kyseisessä tuotteessa on käytetty, sekä tuotteen hoito-ohjeen. Vastaan mielelläni kysymyksiin materiaaleihin liittyen, joten ota rohkeasti yhteyttä!

Villa

Eläinkuitu

Villa on lämmöstään tunnettu luonnonkuitu. Kun villalankaan sekoitetaan silkkiä, lanka saa kauniin kiillon.

Kun kudon kangasta hyvin ohuista langoista, käytän villaa useammin kuteena kuin loimena. Ohutkin villa taipuu kyllä loimeksikin, kunhan malttaa kutoa varoen, etteivät loimilangat katkea! Varsinkin vähän paksumpi villa on oivallinen loimimateriaali ja villaloimeen saa kudottua kauniita kokovillaisia kankaita.

Silkki

Eläinkuitu

Silkki on luonnonkuitu, jolla on luonnostaan ylellinen kiilto. Käytän sekä 100% silkkilankoja että lankoja, joissa on sekä villaa että silkkiä.

Silkkiä saadaan erilaisten silkkiperhosten toukkien koteloista. Osa käyttämästäni silkistä on valmistettu tavalla, jossa silkkiperhosen toukka kuolee kotelonsa sisään, jotta kotelosta saadaan kerättyä sileää silkkiä pitkänä säikeenä. Käyttämäni Tussah- ja Erisilkit taas kehrätään samoin kuin villa ja vasta sen jälkeen, kun toukka on kuoriutunut kotelostaan. Tämän takia Tussah- ja Erisilkki on epätasaisempaa ja pörröisempää kuin sileä silkki.

Puuvilla

Kasvikuitu

Puuvilla on luonnonkuitu, josta saadaan hyvin pehmeää lankaa ja kangasta. Puuvillalanka- ja kangas on luonnostaan mattapintaista, mutta merseroitu puuvilla on himmeän kiiltävää.

Puuvillaa käytän sen kestävyyden ansiosta usein loimessa saadakseni kankaalle tukevan pohjan. Puuvilla toimii myös kauniisti kuteena, ja epätasaiseksi kehrätty slub-puuvillalanka tuo kankaaseen elävää tekstuuria.

Pellava

Kasvikuitu

Pellava on kasvikuitu, kuten puuvillakin. Pellavasta saatu lanka ja kangas on kuitenkin selvästi puuvillaa kovempaa. Pellava myös kiiltää luonnostaan hieman, toisin kuin puuvilla. Hyvän kosteudenimukyvyn ansiosta pellavaa käytetään usein keittiö-, kylpy- ja saunatekstiileissä.

Pellavaa käytän usein joko loimessa tai kuteena tukevoittamaan kangasta ja tuomaan sen rakennetta esille.

Viskoosi

Muuntokuitu

Viskoosi on selluloosapohjainen muuntokuitu, eli selluloosaa pohjanaan käyttävä tekokuitu. Viskoosi muistuttaa ominaisuuksiltaan puuvillaa ja sen selluloosaraaka-aineeksi käy esimerkiksi koivu tai kuusi. Viskoosi tunnetaan myös kauppanimellä raion.

Käyttämissäni langoissa viskoosi on yleensä yhdistetty puuvillaan ja/tai pellavaan, sillä viskoosilla on kummankin kanssa samanlaisia ominaisuuksia.

Kierrätyslangat

Synteettisiä kuituja, muuntokuituja ja/tai luonnonkuituja

Tuotteissani käyttämäni synteettiset kuidut ovat kierrätyslankoja, jotka ovat tulleet minulle niin sanottuina jämälankoina. Langat ovat käyttökelpoista materiaalia, mutta ne ovat jääneet alkuperäisillä omistajillaan käyttämättä. Zero waste -ajatuksen mukaisesti laitan nämä jämälangat mieluummin käyttöön kuin kaatopaikalle.

Näitä kuituja käytän joko koko tuotteen materiaalina tai esimerkiksi tehostelankana muiden lankojen kanssa yhdessä.

Kierrätyskankaat

Silkkiä, villaa, pellavaa

Kierrän aika ajoin kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia ja etsin laadukkaita kierrätysmateriaaleja uusiin tuotteisiin. Keskityn etsimään laadukkaita materiaaleja, erityisesti silkkiä, villaa ja pellavaa. Näitä materiaaleja löytyy esimerkiksi huiveista ja kravateista.

Kierrätyskankaita käytän pääosin samoihin tuotteisiin kuin käsin kudottuja kankaita. Kierrätyskankaat ovat myös oivallisia tilaustöihin ja yksilöityihin tuotteisiin!

Lähteet:
Suomen Tekstiili ja Muoti
Räisänen, Riikka et al. Tekstiilien materiaalit. Helsinki: Finn Lectura, 2017.