Materiaalit
Tervetuloa tutustumaan käyttämiini materiaaleihin! Kankaan ulkonäköä määrittävien värien ja langan paksuuden lisäksi jokaisella tekstiilikuidulla on omat ominaisuutensa, joiden takia se soveltuu erilaisten kankaiden kudontaan. Jos haluat lisää tietoa eri tekstiilikuiduista, tutustu Suomen Tekstiilin ja Muodin toteuttamaan Kuituoppaaseen!
Käytän kudonnassa yleisesti ottaen vain luonnonkuituja ja muuntokuituja (esim. selluloosapohjaisia tekokuituja). Poikkeuksena tähän ovat sellaiset kierrätyslangat, jotka ovat tulleet minulle ilman tuotetietoja ja jotka voivat sisältää myös synteettisiä kuituja.
Yrityksen nettikaupassa olevat tuotteet sisältävät aina listan niistä materiaaleista, joita kyseisessä tuotteessa on käytetty, sekä tuotteen hoito-ohjeen. Vastaan mielelläni kysymyksiin materiaaleihin liittyen, joten ota rohkeasti yhteyttä!
Lähteet:
Suomen Tekstiili ja Muoti
Räisänen, Riikka et al. Tekstiilien materiaalit. Helsinki: Finn Lectura, 2017.

Villa
Eläinkuitu
Villa on lämmöstään tunnettu luonnonkuitu. Kun villalankaan sekoitetaan silkkiä, lanka saa kauniin kiillon.
Kun kudon kangasta hyvin ohuista langoista, käytän villaa useammin kuteena kuin loimena. Ohutkin villa taipuu kyllä loimeksikin, kunhan malttaa kutoa varoen, etteivät loimilangat katkea! Varsinkin vähän paksumpi villa on oivallinen loimimateriaali ja villaloimeen saa kudottua kauniita kokovillaisia kankaita.

Silkki
Eläinkuitu
Silkki on luonnonkuitu, jolla on luonnostaan ylellinen kiilto. Käytän sekä 100% silkkilankoja että lankoja, joissa on sekä villaa että silkkiä.
Silkkiä saadaan erilaisten silkkiperhosten toukkien koteloista. Osa käyttämästäni silkistä on valmistettu tavalla, jossa silkkiperhosen toukka kuolee kotelonsa sisään, jotta kotelosta saadaan kerättyä sileää silkkiä pitkänä säikeenä. Käyttämäni Tussah- ja Erisilkit taas kehrätään samoin kuin villa ja ne kerätään vasta sen jälkeen, kun toukka on kuoriutunut kotelostaan. Tämän takia Tussah- ja Erisilkki on epätasaisempaa ja pörröisempää kuin sileä silkki.

Puuvilla
Kasvikuitu
Puuvilla on luonnonkuitu, josta saadaan hyvin pehmeää lankaa ja kangasta. Puuvillalanka- ja kangas on luonnostaan mattapintaista, mutta merseroitu puuvilla on himmeän kiiltävää.
Puuvillaa käytän sen kestävyyden ansiosta usein loimessa saadakseni kankaalle tukevan pohjan. Puuvilla toimii myös kauniisti kuteena, ja epätasaiseksi kehrätty slub-puuvillalanka tuo kankaaseen elävää tekstuuria.

Pellava
Kasvikuitu
Pellava on kasvikuitu, kuten puuvillakin. Pellavasta saatu lanka ja kangas on kuitenkin selvästi puuvillaa jäykempää, ja pellava myös kiiltää luonnostaan hieman, toisin kuin puuvilla. Hyvän kosteudenimukykynsä ansiosta pellavaa käytetään usein keittiö-, kylpy- ja saunatekstiileissä.
Pellavaa käytän usein kuteena, jolloin pellavalanka tukevoittaa kangasta ja tuo sen rakennetta esille.

Viskoosi
Muuntokuitu
Viskoosi on selluloosapohjainen muuntokuitu, eli selluloosaa pohjanaan käyttävä tekokuitu. Viskoosi muistuttaa ominaisuuksiltaan puuvillaa ja sen selluloosaraaka-aineeksi käy esimerkiksi koivu tai kuusi. Viskoosi tunnetaan myös kauppanimellä raion.
Käyttämissäni langoissa viskoosi on yleensä yhdistetty puuvillaan ja/tai pellavaan, sillä viskoosilla on kummankin kanssa samanlaisia ominaisuuksia.

Kierrätyslangat
Synteettisiä kuituja, muuntokuituja ja/tai luonnonkuituja
Tuotteissani käyttämäni synteettiset kuidut ovat kierrätyslankoja, jotka ovat tulleet minulle niin sanottuina jämälankoina. Langat ovat käyttökelpoista materiaalia, mutta ne ovat jääneet alkuperäisillä omistajillaan käyttämättä. Zero waste -ajatuksen mukaisesti laitan nämä jämälangat mieluummin käyttöön kuin kaatopaikalle.
Näitä kuituja käytän joko koko tuotteen materiaalina tai esimerkiksi tehostelankana muiden lankojen kanssa yhdessä.

Kierrätyskankaat
Mm. silkkiä, villaa, pellavaa; myös tuntemattomia kuituja
Kierrän aika ajoin kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia ja etsin kierrätysmateriaaleja uusiin tuotteisiin. Keskityn etsimään laadukkaita materiaaleja: erityisesti haluan löytää silkkiä, villaa ja pellavaa. Näitä materiaaleja löytyy esimerkiksi hameista, takeista, huiveista ja kravateista. Aina kierrätyskankaissa ei kuitenkaan ole materiaalitietoja—laput on voitu leikata pois, tai niitä ei ole ikinä ollutkaan jos vaate on esimerkiksi ompelijan tekemä. Tällöin kankaan kunto ja tuntu ratkaisee.
Kierrätyskankaita käytän pääosin rusetteihin. Kierrätyskankaat ovat myös oivallisia tilaustöihin ja yksilöityihin tuotteisiin!
Blogissa:
Blogikirjoituksissa käsittelen erilaisia tekstiilialaan ja yritykseni toimintaan liittyviä aiheita.