Tarina


Hei! Olen Elisa—tekstiilisuunnittelija (Muotoilija AMK) ja yrittäjä. Tervetuloa!

Yrittäjän tarina

Yrittäjän tarina

Olen aina pitänyt piirtämisestä ja käsillä tekemisestä, mutta aloin harkita muotoilijan ammattia vasta akateemisen korkeakoulututkinnon jälkeen. Opiskelemani taidehistoria sai jäädä taka-alalle kun harrastuksenani jo tovin olleet ompelu ja käsin neulonta johdattivat minut tekstiilisuunnittelun opintoihin Metropolia AMK:ssa. Ajattelin kiinnostuvani kuosi- ja neulesuunnittelusta, mutta toisin kävi: opintojen alkaessa ihastuinkin ensisilmäyksellä kankaankudontaan!

Kiinnostukseni kudontaan vei minut lopulta opiskelemaan perinteisiä kankaankudonnan ja värjäyksen tekniikoita Japaniin. Tokion liepeillä asuminen vuoden ajan oli melkoinen kokemus! Kotiin viemisiksi sain monta uutta taitoa sekä uskoa siihen, että laadukkaalla ja käsin tehdyllä tuotteella on nykyajassakin paikkansa.

Kankaankudonta kiehtoo minua, koska se on järjestelmällisyyttä vaativa tekniikka: ennen kuin kudontaa voi edes aloittaa, täytyy työtä varten mitata, laskea ja suunnitella, sekä käyttää useita tunteja loimen kangaspuihin asettamiseksi. Virheitä tulee usein, ja korjaamatta jääneet virheet näkyvät työn lopputuloksessa.

Kun kangaspuissa kaikki on valmista kudontaa varten, voikin sitten revitellä ja kokeilla vapaammin: erilaiset kudelangat ja kuvion variaatiot eli sidokset tuottavat mitä moninaisempia kankaita! Kankaan rakentaminen tyhjästä on aina palkitsevaa, ja työn lopputulokset yllättävät usein itsenikin.

Minua inspiroivat värit ja tekstuurit, vuodenajat ja luonto, arkkitehtuuri ja katutaide, maalaustaide ja valokuvaus sekä historialliset esineet ja perinteiset käsityötekniikat. Kun suunnittelen kangasta tai tuotetta, aloitan työn pohtimalla minkälaisen ilmeen haluaisin kankaalle luoda, ja mietin sitten minkälainen design ja tekniikka tekisi juuri tämän ilmeen mahdolliseksi.

Vaikka projektini voivat olla hyvin erilaisia, on suunnitteluprosessini oikeastaan jatkuva: jokainen työ synnyttää yhä uusia ideoita jatkotyöstöä ja tulevia projekteja varten.

Vapaa-ajallani olen musiikin ja hyvän ruoan ystävä, joka neuloo ja ompelee mielellään. Kun haluan rentoutua, suuntaan mielelläni saunaan, ulkoilemaan, taidenäyttelyyn tai konserttiin.

Missio

Missio

Aikoinaan monesta talosta löytyi kangaspuut, ja pyyhkeitä, mattoja ja torkkupeittoja kudottiin paljon itse. Viime vuosikymmeninä kankaankudonta on kuitenkin menettänyt suosiotaan ja moni ei oikein tiedäkään, mitä kaikkea kangaspuilla voi perinteisen räsymaton lisäksi tehdä.

ELISA PENTTILÄ sai alkunsa halusta luoda lähellä tuotettuja, huolella tehtyjä ja kauniita kudottuja kankaita, ja innostuksesta tehdä niistä edelleen yksilöllisiä tuotteita. Yritykseni missiona on:

Tarjota kuluttajille lähellä tuotettu vaihtoehto massatuotetuille tekstiileille.

Tuottaa pienissä sarjoissa sellaisia tekstiilejä, joita ei yleensä kaupasta saa.

Luoda asiakkaille tilauksesta yksilöllisiä tuotteita, oli kyseessä sitten asuste tai kodin tekstiili.

Tuoda kankaankudonnan monipuolisuutta esille tuotteiden kautta.

Arvot

Arvot

Yritykseni arvot ovat sen kantava voima ja suunnannäyttäjä. Arvot näkyvät toiminnassani sekä konkreettisina, jokapäiväisinä valintoina että yrityksen kehityksen stragisena pohjana.

Laatu

Yritykseni toiminta tähtää korkeaan laatuun kaikilla osa-alueillaan: suunnittelussa, materiaalien valinnassa ja tuotteiden valmistuksessa, tuotekehityksessä ja asiakaspalvelussa.

Kestävä kehitys

Haluan luoda kestävää liiketoimintaa, jonka pohjana on luonnonvarojen ja ihmisten kunnioitus. Kestävä kehitys ohjaa niin yritykseni toimintaperiaatteita kuin sen kehitystäkin.

Rohkeus

Rohkeutta on monenlaista, ja yritykselleni rohkeus tarkoittaa ainakin kaikkea tätä: rohkeutta kokeilla, rohkeutta tehdä hitaasti, rohkeutta katsoa eteenpäin ja rohkeutta olla oma itsensä.

Yhteistyö

Yritykseni on mutkaton yhteistyökumppani, jonka kanssa on helppo asioida, oli asiakas sitten yritys tai yksityishenkilö. Yritykseni kanssa asioidessa aikatauluista pidetään kiinni ja viestintä on sujuvaa. Tavoitteenani on, että jokainen asiakas tuntee saavansa henkilökohtaista palvelua.

Toiminta

Toiminta

Konkreettisia tekoja vastuullisuuden eteen: tutustu yritykseni toimintaperiaatteisiin.

Kauneus alkaa luonnosta. Lue lisää tuotteissa käytetyistä materiaaleista.