Tarina


Hei! Olen Elisa—tekstiilisuunnittelija ja yrittäjä. Yritykseni perustin vuonna 2020 valmistuttuani muotoilijaksi. Ammatillinen intohimoni on kankaankudonta, jonka kätkemät salat ja tarjoamat mahdollisuudet kiehtovat päivä päivältä enemmän. Tervetuloa mukaan!

Slow weaving – hidasta kudontaa

Yrittäjän tarina

Muotoilijan arkea on kuvitella
Luoda tekstuureita, värejä, pintoja, tunnelmia
Tuoda hyvää oloa arkeen ja juhlaan

Olen aina pitänyt piirtämisestä ja käsillä tekemisestä, mutta aloin harkita muotoilijan ammattia vasta akateemisen korkeakoulututkinnon jälkeen. Opiskelemani taidehistoria sai jäädä taka-alalle kun kiinnostukseni tekstiilialaa kohtaan johdatti minut tekstiilisuunnittelun opintoihin Metropolia AMK:ssa. Ajattelin kiinnostuvani kuosi- ja neulesuunnittelusta, mutta toisin kävi: opintojen alkaessa ihastuinkin ensisilmäyksellä kankaankudontaan!

Kiinnostukseni kudontaan vei minut lopulta opiskelemaan perinteisiä kankaankudonnan ja värjäyksen tekniikoita Japaniin. Tokion liepeillä asuminen vuoden ajan oli melkoinen kokemus, ja kotiin palasin entistä vankemman ammattitaidon kera. Erityisesti sain Japanista uskoa siihen, että laadukkaalla ja käsin tehdyllä tuotteella on nykyajassakin paikkansa.

Yrittäjäksi päädyin, koska halusin kehittää omaa tekstiilialan osaamistani entisestään muotoilijaksi valmistuttuani. Yrittäjänä saan luoda ja opiskella uutta. Voin tutkia ja kokeilla, pohtia ja viilata—siis suunnitella, muotoilla. Pääsen toteuttamaan suunnitelmiani tuotteiksi asti. Projektisivulta näet esimerkkejä menneistä projekteistani.

Tekstiilit eivät siis ole minulle harrastus tai ajanviete—ne ovat minulle ammatti. Tekstiilimuotoilu on se ammatti, jossa haluan itseäni toteuttaa ja ala, jonka kehittämiseen haluan osallistua. Haluan jakaa osaamistani muiden kanssa tuotteiden ja suunnittelutyön muodossa sekä opettamalla kankaankudontaa.

Vapaa-ajallani olen musiikin ja hyvän ruoan ystävä. Kun haluan rentoutua, suuntaan mielelläni saunaan, ulkoilemaan, taidenäyttelyyn tai konserttiin.

Prosessi

Niidet, pirrat, varret
Estesolmut, vipuset
Niistä on kangaspuut tehty

Aikoinaan monesta talosta löytyi kangaspuut, ja niinpä mattoja, keittiö- ja saunatekstiilejä ja vaatetuskankaita kudottiin paljon itse. Viime vuosikymmeninä kankaankudonta on kuitenkin menettänyt suosiotaan ja moni ei oikein tiedäkään, mitä kaikkea kangaspuilla voi perinteisen räsymaton lisäksi tehdä.

Kankaankudonta kiehtoo minua, koska se on järjestelmällisyyttä vaativa tekniikka: ennen kuin kudontaa voi edes aloittaa, täytyy työ suunnitella ja sitä varten tehdä erilaisia laskelmia. Lisäksi täytyy käyttää useita tunteja loimen kangaspuihin asettamiseksi. Alla olevasta videosta näet, mitä eri vaiheita kankaan kutomiseen sisältyy!

Langasta kankaaksi – video kankaankudonnan työvaiheista

Kun kangaspuissa kaikki on valmista kudontaa varten, voikin sitten tehdä vapaammin: erilaiset kudelangat ja kuvion variaatiot eli sidokset tuottavat mitä moninaisempia kankaita! Kankaan rakentaminen tyhjästä on aina palkitsevaa, ja työn lopputulokset yllättävät usein itsenikin.

Kun suunnittelen kangasta tai tuotetta, aloitan työn pohtimalla mihin käyttöön kangas on tarkoitettu ja minkälaisen ilmeen haluaisin tuotteelle tai kankaalle luoda. Tämän jälkeen pohdin minkälainen design, mitkä materiaalit ja mitkä tekniset ratkaisut tekisivät juuri tämän ilmeen toteuttamisen mahdolliseksi.

Minua inspiroivat värit ja tekstuurit, arkkitehtuuri ja katutaide, maalaus- ja valokuvataide sekä historialliset esineet ja perinteiset käsityötekniikat. Vaikka projektini voivat olla hyvin erilaisia, on suunnitteluprosessini oikeastaan jatkuva: jokainen työ synnyttää yhä uusia ideoita jatkotyöstöä ja tulevia projekteja varten.

Arvot

Muotoilla uutta ja kaunista
Yhdessä, yksilöllisesti
Ammattitaidolla

Yritykseni arvot ovat sen kantava voima ja suunnannäyttäjä. Arvot näkyvät toiminnassani sekä konkreettisina, jokapäiväisinä valintoina että yrityksen kehityksen pohjana.

Rohkeus

Rohkeutta on monenlaista, ja yritykselleni rohkeus tarkoittaa ainakin kaikkea tätä: rohkeutta kokeilla, rohkeutta tehdä hitaasti ja rohkeutta olla oma itsensä.

Yhteistyö

Yritykseni on mutkaton yhteistyökumppani, jonka kanssa on helppo asioida, oli asiakas sitten yritys tai yksityishenkilö. Yritykseni kanssa asioidessa aikatauluista pidetään kiinni ja viestintä on sujuvaa ja asiakaslähtöistä.

Kunnioitus

Haluan luoda kestävää tekstiilialan toimintaa, jonka pohjana on niin luonnonvarojen kuin ihmistenkin kunnioitus. Kunnioitus ohjaa niin yritykseni toimintaperiaatteita kuin sen kehitystäkin.

Toiminta

Luoda uutta ajatuksella
Tehdä valmiiksi huolella
Tuntea vastuunsa

Yritykseni on pieni yhden hengen suunnittelu- ja tekstiilistudio. Pienenä toimijana minun on helppoa tehdä yritykseni toimintatavoista juuri sellaisia kun itse toivon. Tiedän, että toimintani vaikutus voi olla pieni koko tekstiilialan kontekstissa, mutta minulle se, että voin todella seisoa yritykseni toiminnan takana, on hyvin merkityksellistä. Alta voit lukea lisää siitä, miten yritykseni toimii sekä siitä, millaisia materiaaleja käytän ja miksi.

Konkreettisia tekoja vastuullisuuden eteen: tutustu yritykseni toimintaperiaatteisiin.

Kauneus alkaa luonnosta. Lue lisää tuotteissani käytetyistä tekstiilimateriaaleista.