Tarina


Hei! Olen Elisa—tekstiilisuunnittelija ja yrittäjä. Yritykseni perustin vuonna 2020 valmistuttuani muotoilijaksi. Tieni taidealalle ei ollut aivan suora, mutta täällä vihdoin olen. Ammatillinen intohimoni on kankaankudonta, jonka kätkemät salat ja tarjoamat mahdollisuudet kiehtovat päivä päivältä enemmän. Tervetuloa mukaan!

Yrittäjän tarina

Muotoilijan arkea on kuvitella

Luoda tekstuureita, värejä, pintoja, tunnelmia

Tuoda hyvää oloa arkeen ja juhlaan

Olen aina pitänyt piirtämisestä ja käsillä tekemisestä, mutta aloin harkita muotoilijan ammattia vasta akateemisen korkeakoulututkinnon jälkeen. Opiskelemani taidehistoria sai jäädä taka-alalle kun harrastuksinani jo tovin olleet ompelu ja käsin neulonta johdattivat minut tekstiilisuunnittelun opintoihin Metropolia AMK:ssa. Ajattelin kiinnostuvani kuosi- ja neulesuunnittelusta, mutta toisin kävi: opintojen alkaessa ihastuinkin ensisilmäyksellä kankaankudontaan!

Kiinnostukseni kudontaan vei minut lopulta opiskelemaan perinteisiä kankaankudonnan ja värjäyksen tekniikoita Japaniin. Tokion liepeillä asuminen vuoden ajan oli melkoinen kokemus, ja kotiin palasin entistä vankemman ammattitaidon kera. Sain Japanista erityisesti uskoa siihen, että laadukkaalla ja käsin tehdyllä tuotteella on nykyajassakin paikkansa.

Yrittäjäksi päädyin siksi, että halusin kehittää omaa tekstiilialan osaamistani entisestään muotoilijaksi valmistuttuani. Yrittäjänä saan luoda uutta ja kehittää osaamistani. Voin tutkia ja kokeilla, pohtia ja viilata—siis suunnitella, muotoilla. Pääsen toteuttamaan suunnitelmiani tuotteiksi asti.

Tekstiilit eivät siis enää ole minulle ensisijaisesti harrastus tai ajanviete—ne ovat minulle ammatti. Tekstiilimuotoilu on se ammatti, jossa haluan itseäni toteuttaa ja ala, jonka kehittämiseen haluan osallistua. Osaamiseni on jotain, jonka haluan jakaa muiden kanssa tuotteiden ja suunnittelutyön muodossa.

Vapaa-ajallani olen musiikin ja hyvän ruoan ystävä. Kun haluan rentoutua, suuntaan mielelläni saunaan, ulkoilemaan, taidenäyttelyyn tai konserttiin.

Prosessi

Niidet, pirrat, varret

Estesolmut, vipuset

Niistä on kangaspuut tehty

Aikoinaan monesta talosta löytyi kangaspuut, ja niinpä mattoja, keittiö- ja saunatekstiilejä ja vaatetuskankaita kudottiin paljon itse. Viime vuosikymmeninä kankaankudonta on kuitenkin menettänyt suosiotaan ja moni ei oikein tiedäkään, mitä kaikkea kangaspuilla voi perinteisen räsymaton lisäksi tehdä.

Kankaankudonta kiehtoo minua, koska se on järjestelmällisyyttä vaativa tekniikka: ennen kuin kudontaa voi edes aloittaa, täytyy työ suunnitella ja sille tehdä erilaisia laskelmia materiaalien menekistä sekä käyttää useita tunteja loimen kangaspuihin asettamiseksi. Alla olevasta videosta näet, mitä eri vaiheita kankaan kutomiseen sisältyy!

Kun kangaspuissa kaikki on valmista kudontaa varten, voikin sitten tehdä vapaammin: erilaiset kudelangat ja kuvion variaatiot eli sidokset tuottavat mitä moninaisempia kankaita! Kankaan rakentaminen tyhjästä on aina palkitsevaa, ja työn lopputulokset yllättävät usein itsenikin.

Kun suunnittelen kangasta tai tuotetta, aloitan työn pohtimalla mihin käyttöön kangas on tarkoitettu ja minkälaisen ilmeen haluaisin tuotteelle tai kankaalle luoda. Tämän jälkeen pohdin minkälainen design ja tekniikka tekisi juuri tämän ilmeen toteuttamisen mahdolliseksi.

Minua inspiroivat värit ja tekstuurit, arkkitehtuuri ja katutaide, maalaus- ja valokuvataide sekä historialliset esineet ja perinteiset käsityötekniikat. Vaikka projektini voivat olla hyvin erilaisia, on suunnitteluprosessini oikeastaan jatkuva: jokainen työ synnyttää yhä uusia ideoita jatkotyöstöä ja tulevia projekteja varten.

Arvot

Muotoilla uutta ja kaunista

Yhdessä, yksilöllisesti

Ammattitaidolla

Yritykseni arvot ovat sen kantava voima ja suunnannäyttäjä. Arvot näkyvät toiminnassani sekä konkreettisina, jokapäiväisinä valintoina että yrityksen kehityksen pohjana.

Rohkeus

Rohkeutta on monenlaista, ja yritykselleni rohkeus tarkoittaa ainakin kaikkea tätä: rohkeutta kokeilla, rohkeutta tehdä hitaasti ja rohkeutta olla oma itsensä.

Yhteistyö

Yritykseni on mutkaton yhteistyökumppani, jonka kanssa on helppo asioida, oli asiakas sitten yritys tai yksityishenkilö. Yritykseni kanssa asioidessa aikatauluista pidetään kiinni ja viestintä on sujuvaa ja asiakaslähtöistä.

Kunnioitus

Haluan luoda kestävää tekstiilialan toimintaa, jonka pohjana on luonnonvarojen ja ihmisten kunnioitus. Kunnioitus ohjaa niin yritykseni toimintaperiaatteita kuin sen kehitystäkin.

Käsityöperinne

Yritykseni toiminta perustuu ammattimaiseen käsityöosaamiseen ja käsityöperinteen elävöittämiseen. Käsityönä tapahtuva tuotanto mahdollistaa uniikkin muotokielen ja tuotteiden kustomoitavuuden.

Toiminta

Luoda uutta ajatuksella

Tehdä valmiiksi huolella

Tuntea vastuunsa

Yritykseni on pieni yhden hengen suunnittelu- ja tekstiilistudio. Pienenä toimijana minun on helppoa tehdä yritykseni toimintatavoista juuri sellaisia kun itse toivon. Tiedän, että toimintani vaikutus voi olla pieni koko tekstiilialan kontekstissa, mutta minulle, että voin todella seisoa yritykseni toiminnan takana, on hyvin merkityksellistä. Alta voit lukea lisää siitä, miten yrityseni toimii sekä siitä, millaisia materiaaleja käytän ja miksi.

Konkreettisia tekoja vastuullisuuden eteen: tutustu yritykseni toimintaperiaatteisiin.

Kauneus alkaa luonnosta. Lue lisää tuotteissani käytetyistä tekstiilimateriaaleista.