Risteys – kotimaisen villan innoittama torkkupeittomallisto
28.4.2022
Risteys-torkkupeittomallistoni suunnittelu lähti liikkeelle halusta tuoda Kuunsilta-torkkupeittomallistoni rinnalle toinen sarja torkkupeittoja suomalaisesta villasta. Tässä blogikirjoituksessa kerron malliston synnystä!

Miksi juuri kotimainen villa?
Viime vuosina suomalaisen villan käyttö on puhuttanut paljon mediassa, ja huomiota on saanut etenkin se, että kotimaista villaa ei käytetä niin paljon kuin voisi olla mahdollista—osa villasta jopa heitetään pois, sillä sen jalostaminen on huonosti kannattavaa. Tämä on tuonut näkyvyyttä niille yrityksille, jotka kotimaista villaa jo hyödyntävät, ja mediahuomion myötä kuluttajat ovat alkaneet löytää suomalaisen villalangan tuottajat aivan uudella tavalla.
Tästä kaikesta olen todella onnellinen, sillä kotimainen villa on kaikin puolin mahtava paikallinen ja eettinen luonnonmateriaali, joka ansaitsee arvostusta ja myös ansaitsee tulla käytetyksi.
Jos kotimainen villa on sinulle vielä tuntemattomampi materiaali, voit lukea siitä lisää tästä blogikirjoituksesta!

Peittoa suurempi kuosi
Halusin suunnitella Risteys-malliston kuosista yksinkertaisen ja epäsymmetrisen—sellaisen, jossa yksi iso kuvio täyttää koko peiton ja näyttää jatkuvan sen ulkopuolellekin. Suunnittelijana ajattelen aina suunnittelemani kankaan ja tuotteen kokoa: rusettikankaissa kuvion skaala on pieni, jotta kuviot toimivat pienessä tuotteessa, kun taas suuressa torkkupeitossa taas kuvio voi olla suuri koska itse tuote on myös suurikokoinen.
Risteys-malliston kuosiksi muodostui lopulta leveä epäsymmetrinen raidoitus. Kuosissa eriväriset langat muodostavat peittoon useita suuria (mutta erikokoisia) värialueita, jotka syntyvät eriväristen loimi- ja kudelankojen risteämisestä. Tästä tietenkin juontaa juurensa myös malliston nimi!

Designin synty
Loimen väritys oli malliston lähtökohta, ja siihen valitsin kolme raitaa (valkoinen, tummanharmaa ja keskiharmaa), jotka luovat keskenään suuren kontrastin. Luonnonvärinen villa toimii Risteys-malliston designissa erityisen hyvin, sillä värjäämättömän villan eri sävyt sopivat luonnollisesti todella hyvin yhteen. Erivärisiä värjäämättömiä lankoja oli helppo yhdistellä erilaisiksi kiinnostaviksi raidoituksiksi, ja vaihtoehtoja oli lähes rajattomasti.
Suunnittelun edetessä peiton raitaväritys alkoi jalostua kaksipuoleiseksi. Peiton kummallakin puolella näkyykin siis itse asiassa erilainen raidoitus: etupuolella pääosassa ovat pystysuorat raidat, kääntöpuolella taas vaakasuorat.
Siinä missä pystysuorat eli loimen raidat ovat kaikissa Risteys-peitoissa samanväriset, voi kääntöpuolen raidoitus olla kokonaan vaaleahko tai yhtä vahvan kontrastin omaava kuin etupuoli, riippuen käytetyistä kudelangoista. Eriväriset kudelangat tuovat mallistoon mielenkiintoista vaihtelua, ja samalla samanväriset loimilangat sekä kuderaitojen rytmitys antavat mallistolle yhteinäisen ilmeen.

Käyttäjälähtöistä suunnittelua
Suuret värialueet ovat paitsi Risteys-torkkupeittojen näkyvä kuosi, myös toiminnallinen ratkaisu, sillä värialueet mahdollistavat sen, että peiton voi taitella monella tavalla aina eri väri päällepäin.
Peitto taipuu siis monenlaiseen sisustukseen: päälle voi valita vaalean tai tumman puolen riippuen omasta kodista ja halutusta tunnelmasta, ja väristystä voi myös vaihdella esimerkiksi vuodenajan mukaan. Peiton kaksipuoleisuus korostaa tätä ominaisuutta ja luo lisää värivaihtoehtoja, sillä peiton kummankin puolen väritykset ovat erilaiset.

Ketterästi muunneltava design
Raidoitus on todellakin tämän peittosarjan juttu—jopa niin, että itse tietyt värit eivät ole tärkeimmät. Tässä designissa ja sen luomassa kokonaisuudessa kontrasti värien välillä on tärkein, ja sen voi saavuttaa käyttämällä usean värisiä lankoja.
Suomalaista villaa on vielä melko vaihtelevasti saatavilla, ja varsinkin tiettyjä värejä voi olla hankalaa saada tilattua yhdellä kertaa suuria määriä. Risteys-mallistossa hyötynä on se, että värien ei tarvitse aina olla aivan samat, vaan esimerkiksi loimessa voisi olla valkoisen sijaan vaaleanharmaata ja tummanharmaan sijaan luonnonmustaa.
Muunneltavuus värien suhteen antaa myös mahdollisuuden käyttää sarjan peitoissa myös langantuottajien ”pikkuvikaisia” lankaeriä, esimerkiksi sellaisia värieriä, joissa on pientä värivaihtelua yrityksen normaaliin tuotantoon nähden. Tällaisia lankoja käytin ensimmäisten Risteys-peittoihin, ja samanlaisia pieniä lankaeriä pystyn käyttämään hyödyksi myös vastaisuudessa.
