Rakkaudesta villaan


Rakkaudesta villaan

10.6.2021

Villa on lempimateriaalini niin sisustuksessa kuin kankaankudonnassakin. Lue lisää villan hyvistä ominaisuuksista ja niiden tuomista mahdollisuuksista!

Pinnan tekstuuria raidallisessa Kuunsilta-torkkupeitossa

Monipuolinen kudontamateriaali

Villa on ehdottomasti käyttämistäni materiaaleista se, josta pidän eniten sekä työskentelyn että lopputuloksen kannalta. Villa on yleensä vaivatonta työstää kankaankudonnan eri vaiheissa, ja villan luontainen venyvyys tasoittaa kankaan pinnan kauniisti kun kangas otetaan kangaspuista pois. Ja mikä onkaan mukavampaa kuin kutoa kangasta, joka jo alusta asti työstettäessä tuntuu ihanan pehmeältä ja lämpimältä?

Kun kudon kangasta hyvin ohuista langoista, käytän villaa useammin kuteena kuin loimena. Ohutkin villa taipuu kyllä loimeksi, kunhan malttaa kutoa varoen, etteivät loimilangat katkea. Varsinkin vähän paksumpi villa on oivallinen loimimateriaali ja villaloimeen saa kudottua kauniita kokovillaisia kankaita.

Villa mahdollistaa myös monenlaisten viimeistysten tekemisen kankaille: esimerkiksi huovutus tai pinnan kevyt harjaus on mielenkiintoinen tapa viimeistellä villakangas, jolloin kankaan ulkonäkö voi muuttua aivan toisenlaiseksi kuin alkuperäinen kangas!

Suomalaista villaa: Vuonueen villalankoja

Todellinen lähimateriaali

Monipuolisuuden lisäksi minua viehättää villassa se, että se on parhaimillaan täysin kotimainen materiaali. Suomessa toimivana tekstiilialan yrityksenä on villa yksi niitä ainoita raakamateriaaleja, jota voin hankkia Suomessa tehtynä—puuvillaa, pellavaa ja muita vastaavia kuituja kun ei valmisteta Suomessa. Suomessa voidaan toki valmistaa kotimaista kangasta näistä tekstiilikuiduista, mutta itse kuitu (eli yleensä lanka) on silloin tuotu muualta.

Suomalainen villa on upea materiaali, jota heitetään valitettavasti paljon hukkaan–useiden arvioiden mukaan jopa puolet suomalaisesta villasta jää käyttämättä. Suomalainen villa on tällä hetkellä hyvässä nosteessa, mutta sen tuotantomäärät ovat vielä niin pieniä, että suurempia eriä tiettyä lankaa voi olla hankalaa saada ajankohdasta riippuen.

Kun on tarpeellista käyttää ulkomaista villaa, on joskus mahdollista valita esimerkiksi sellainen lanka, joka on tehty norjalaisesta villasta. Ei aivan yhtä lähituotantoa kuin suomalaisesta villasta tehty lanka, mutta melko lähellä kuitenkin!

Käsin kehrätystä villalangasta kudottu muhkea Kukassa-kangas

Villan hyvät ominaisuudet

Niin sisustuksessa kuin vaatteissakin villa on varma valinta niin pehmeän tuntumansa kuin ominaisuuksiensa ansiosta. Villan luontaiset ominaisuudet sopivat erinomaisesti kodin koristetekstiileihin sekä vaatteisiin ja asusteisiin.

Tässä muutamia villan hyviä ominaisuuksia:

  1. Villa lämmittää ja hengittää, eikä siten hiosta
  2. Villan raikastamiseen riittää yleensä tuuletus, pesua ei monestikaan tarvita
  3. Villa on likaa hylkivää: erityisesti ei-nestemäiset tahrat jäävät usein kankaan pintaan menemättä kuidun sisään
  4. Villa on luonnostaan paloturvallisempaa kuin esimerkiksi puuvilla, sillä se palaa kuin hius: villa palaa huonosti sammuu myös nopeasti itsestään
  5. Villa ei kerää pölyä eikä sähköisty
Tummansininen Kuunsilta-torkkupeitto

Sisustustekstiilien aatelia

Villan luoma pinta on vailla vertaa, sillä villan luonnollinen pintatekstuuri sopii upeasti sisustustekstiileihin ja suorastaan houkuttelee koskettamaan pehmeää pintaa. Sähköistymättömyyden ansiosta villa on erittäin miellyttävä materiaali sisustuksessa niin koristetekstiileissä (torkkupeitot, tyynyt jne) kuin verhoilukankaissakin.

Verkkokaupastani löydät paksusta villalangasta kudotut muhkeat torkkupeitot, jotka sopivat monenlaiseen sisustukseen. Syksyllä 2021 verkkokauppaan on myös tulossa uusia sisustustekstiilejä (villasta tietenkin!), joten pysy kuulolla! Uutuuksista kerrotaan ensimmäisenä uutiskirjeessä, jonka voit tilata klikkaamalla tästä.

Lue lisää myös muista käyttämistäni materiaaleista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *