Valokuvat


Valokuvat

Tältä sivulta löydät tietoja valokuvaprinttieni kehystykseen liittyen.

Passepartout eli paspis

Passepartout eli paspis on valokuvan ympärillä oleva aukkopahvi, jota käytetään jottei kehyksen lasi liimautuisi kiinni valokuvaan. Paspis myös antaa kuvalle tilaa hengittää ja näin viimeistelee kehystyksen itse kehyksen ohella. Saman kuvan kehystäminen erivärisillä paspiksilla saa aikaan hyvinkin erilaisia tyylejä!

Valokuviini kuuluu aina helsinkiläisen kehystämön valmistama paspis ja taustapahvi. Paspiksia saa myös valmiina useista liikkeistä, mutta kehystämöltä suoraan tilatessa värivalikoima on laajempi ja pystyn tilaamaan paspikset aukolla, jonka koko on juuri valokuvilleni sopiva.

Valokuvissani paspikset ovat kunkin kuvan sävyistä riippuen joko puhtaanvalkoisia, luonnonvalkoisia tai mustia. Jos kuitenkin tilaat useamman kuvan valkoisella paspiksella ja kuvat on tarkoitus ripustaa vierekkäin, suosittelen, että niihin laitetaan samansävyiset paspikset. Mainitsethan siis tästä tilausta tehdessäsi tai ole yhteydessä jo ennen tilauksen tekemistä!

Kehyksen koko

Kun valokuva kehystetään tai sille ostetaan kehys, valitaan kehyksen koko paspiksen ulkomittojen mukaan. Valokuvani sopivat useisiin valmiisiin kaupoista löytyviin kehyksiin. Toki voit myös kehystyttää kuvan ammattilaisella, jolloin kehysvalikoima on värien, muotojen ja tekstuurien puolesta paljon laajempi!

Valokuvissani mitat ovat seuraavat:
Kun kuvan koko on 15 x 23 cm, paspiksen ulkomitat ovat 21 x 29,7 cm (A4)
Kun kuvan koko on 20 x 30 cm, paspiksen ulkomitat ovat 30 x 40 cm

Kehyksen värin valinnasta

Mustan tai tumman kehyksen ostaminen on melko suoraviivaista, mutta värikästä tai puunväristä kehystä valitessasi suosittelen ottamaan kuvan mukaan ostoksille, jotta näet paremmin miten kuvan ja kehyksen sävyt sointuvat yhteen.

Erityisesti valkoista kehystä ostaessasi suosittelen, että otat kuvan mukaan kehysostoksille varsinkin silloin kun valokuvalla on valkoinen paspis. Voit myös ottaa valokuvan ja paspiksen sijaan mukaan paperin, jonka valkoinen vastaa paspiksen sävyä. “Sokkona” ostettu valkoinen kehys ja valkoinen paspis voivat osoittautua eri sävyisiksi ja sävyero saattaa alkaa myöhemmin häiritä mikäli asiaa ei ole alusta asti huomioinut.

Huomaa myös kehystä valitessasi, että jotkin pleksilasit eivät ole täysin läpinäkyviä vaan ne saattavat hennosti “värittää” kuvaa ja paspista. Tätä ei yleensä vielä huomaa kehystä ostaessa, vaan vasta sitten kun kuvan ja paspiksen näkee kehyksessä. Tästä syystä kehys lasilla on varmempi vaihtoehto.

Kehystys

Pese ja kuivaa kädet huolellisesti ennen kuin otat valokuvan pois pakkauksestaan ja vältä erityisesti valokuvapintaan koskemista, sillä sormenjäljet näkyvät siinä todella herkästi. Jos sormenjälkiä jää, voit varovasti poistaa niitä silmälasiliinalla tai kameralle/näytöille sopivalla liinalla. Vaikka sormenjäljet eivät näy paspiksessa yhtä helposti kuin valokuvan pinnassa, käsittele myös paspista vain puhtain käsin ja pidä kiinni sen reunoilta tahrojen välttämiseksi.

Jos ostat valokuvalle valmiin kehyksen, ota huomioon, että suoraan tehtaalta tullessaan kehyksen lasi kaipaa aina puhdistuksen. Pyyhi ja tarvittaessa pese ja kuivaa lasi huolella ennen kehystystä. Jotta valokuva näyttäisi kehyksessä parhaalta mahdolliselta, tulisi lasin olla täysin kirkas ja puhdas.

Aseta kehys pöydälle ja lasi paikalleen kehykseen sekä tarkista, ettei lasin päälle jää roskia tai pölyä. Katso myös, ettei valokuvassa ja paspiksessa ole pölyä. Aseta kuva ja kehyksen tausta paikalleen kehykseen ja tarkista vielä lasin puolelta ettei lasin ja paspiksen väliin jäänyt pölyä. Poista pölyt tarvittaessa ja kun kaikki näyttää hyvältä, sulje kehys kiinnikkeillä.

Kysymyksiä?

Jos sinulla on kysyttävää valokuvan kehystyksestä, ota rohkeasti yhteyttä—vastaan mielelläni! Voit myös ottaa yhteyttä suoraan sähköpostitse tai puhelimitse!